September 26, 2022 6:31:34 AM


ovaj članak objavljeno On The Stream (13. rujna 2022.) i ponovno objavljeno uz dopuštenje.

Možemo li vjerovati autentičnosti novozavjetnih knjiga? Povjerenje je osnova za prihvaćanje Biblije. Postoji zanimljiva lekcija koju treba naučiti iz vrlo modernog sustava povjerenja: novac. Čak i Bitcoin, vjerovali ili ne.

razmjena povjerenja

Počet ćemo sa starim, poznatim novcem. Zašto je novčanica od dvadeset dolara jednaka 20 dolara? Ipak je to samo mali komad papira. Odgovor je povjerenje. Uvjereni smo da komad papira ima vrijednost jer njegovu vrijednost podupire vlada Sjedinjenih Država.

Također vjerujemo da će nam Walmart dati Doritos od 20 USD ako im damo novčanicu od 20 USD. Blagajnica nas možda smiješno gleda, ali bez obzira na to postoji razmjena povjerenja.

Kriptovaluta bitcoin nema podršku vlade, ali ljudi je i dalje koriste za kupnju i prodaju. Ne bi to učinili osim ako nisu imali dobar razlog da mu vjeruju. Ovdje nalazimo zanimljivu paralelu s knjigama Novoga zavjeta. Bitcoin i Biblija uspostavljaju povjerenje na slične načine.

Malo o Bitcoinu

Bitcoin je još uvijek nov, pa ću objasniti kako funkcionira. To je digitalni oblik valute. Povjerenje u vrijednost Bitcoina održava računalni program tzv blockchain. Zamislite veliki broj kratkih, šifriranih blokova računalnog programa povezanih zajedno. Budući da je velik broj poveznica međusobno povezan, dugačak program naziva se blockchain.

Novčanik za bitcoine i kovanice

Svojim Bitcoinima možete pristupiti pomoću lozinke koja otvara samo vaš račun i vaš račun. Budite oprezni s ovom lozinkom! Kalifornija Stjepan Tomas Zaboravio sam to i koštalo ga je 220 milijuna dolara.

Pa zašto bismo trebali vjerovati Bitcoinu? Zašto se neki hakeri ne pojave i dodaju poveznice koje govore da posjeduju novčić, a nisu? Odgovor je bitcoin knjiga. Mnogi korisnici čuvaju kopije svih poveznica u blockchainu u jednoj knjizi. Nastavite ažurirati ovu knjigu jer se sve više bitcoina stvara i trguje.

Teško je procijeniti koliko se primjeraka ove knjige čuva, ali neki procjenjuju U desecima do stotinama tisuća. Svaka ažurirana verzija je ista u svakom trenutku.

Ovdje dolazi uloga povjerenja. Nijedan pojedinac ne može neovlašteno mijenjati Bitcoin blockchain bez znanja svakog vlasnika glavne knjige. Oni koji vode knjige posjeduju bitcoin. Oni imaju interes zaštititi ugled Bitcoina.

Patroliranje Ledgerom – upečatljiva paralela

Bitcoinu se može vjerovati jer postoje tisuće predanih vlasnika Bitcoina koji patroliraju knjigom kako bi osigurali njezin integritet. Kasica prasica je dobro zaštićena. Budući da mu se može vjerovati, čak i kada ne postoji središnje kontrolno tijelo, blockchain se koristi u bezbroj drugih aplikacija, uključujući Pametni ugovori, nezamjenjivi tokeni i ravnopravne transakcije.

Vrlo je suvremena, a također i vrlo tehnička, pa kakve to veze ima s autentičnošću Biblije? Ispostavilo se da postoji zapanjujuća paralela između povijesnog zapisa Biblije i blokovske knjige. Postoji blockchain (nešifriran) povijesnih dokaza svetih tekstova koji dokazuju njihovu cjelovitost i hakirati ga je gotovo nemoguće. Wikipedia Daje dobar sažetak:

Novi zavjet je sačuvan u više rukopisa nego bilo koje drugo drevno književno djelo, s preko 5800 indeksiranih cjelovitih ili fragmentarnih grčkih rukopisa, 10 000 latinskih rukopisa i 9300 rukopisa na mnogim drugim starim jezicima uključujući sirijski, slavenski, gotski, etiopski, koptski, i armenski. Datumi ovih rukopisa kreću se od c. 125… za uvođenje tiska u Njemačkoj u petnaestom stoljeću.

Ovaj veliki broj povijesnih dokumenata odgovara glavnoj knjizi blockchaina. Tisuće i tisuće poveznica mogu nas navesti da vjerujemo u autentičnost Biblije, jer baš kao i Bitcoin blockchain, novi dijelovi se ne mogu lako dodati, a niti jedan od njih se ne može promijeniti ili ukloniti. Ne bi zaobišla pomno ispitivanje povjesničara i drugih koji čuvaju integritet tih zapisa.

Sigurnost sadržaja Novog zavjeta

Manje varijacije u registru imaju malo posljedica. Velika većina je redoslijedom razlika u pravopisu. Druge rješavaju biblijski učenjaci koji vole raspravljati o takvim stvarima.

Postoje i druge razlike u većini evanđelja tako da ih svatko može vidjeti. Mnogi prijevodi Biblije, na primjer, imaju bilješku u zadnjem dijelu Marka 16 u kojoj stoji da se ne nalazi u svim drevnim rukopisima. Općenito, međutim, postoji izuzetno velika dosljednost u sadržaju Biblije u povijesnim zapisima.

Rezultat je da imamo solidan zapis o životu i učenjima Spasitelja, Isusa Krista, i njegovih ranih sljedbenika. Cjelovitost novozavjetnog sadržaja je besprijekorna. Poruka dolazi vrlo jasno. To nije jedini način na koji znamo da je Biblija pouzdana, ali je važan.

Blockchainu se može vjerovati zbog raširene redundantnosti glavne knjige i budnih očiju. U autentičnost i točnost Biblije također se može vjerovati zbog raširenog ponavljanja rukopisa i budnih očiju.





Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.